Ιστορικό Συλλόγου

Ο Σύλλογος ΜΑΝΤΑΜΑΔΙΩΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ «Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» ιδρύθηκε το 1976 στην Αθήνα, με πρωτοβουλία των Μανταμαδιωτών που ζούσαν στην Αθήνα.

Ανάμεσα στους σκοπούς του Συλλόγου διακρίνονται οι παρακάτω, όπως αυτοί αποτυπώνονται στο καταστατικό του:

 1. Η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Μανταμαδιωτών που διαμένουν στην Αττική και Πειραιά και η δημιουργία δεσμών αλληλεγγύης προς την ιδιαίτερη τους Πατρίδα για την προβολή των συμφερόντων της.
 2. Η οργάνωση εκδηλώσεων, όπως διαλέξεις και συζητήσεις για θέματα που αφορούν την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου τους.
 3. Η δημιουργία εκπολιτιστικών και μορφωτικών εκδηλώσεων με σκοπό την προαγωγή του πνευματικού επιπέδου των μελών του Συλλόγου.
 4. Η διατήρηση, τόνωση και προώθηση των τοπικών εθίμων και παραδόσεων της νήσου Λέσβου και ιδιαίτερα του χωριού Μανταμάδου.
 5. Η καλλιέργεια μεταξύ των μελών του ιδανικού της ειρήνης, η υπεράσπιση της και η συνεργασία με άλλους μαζικούς φορείς που επιδίωξη τους έχουν τον παραπάνω σκοπό.

Ο Σύλλογός Μανταμαδιωτών έχει περί τα 500 μέλη και στεγάζεται σε μια ωραία ιδιόκτητη αίθουσα στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου 39, στον τρίτο όροφο. Η αίθουσα αυτή αγοράστηκε το 1993 επί προεδρίας Παναγιώτη Στυλιανίδη, αποκλειστικά και μόνο από τις προσφορές των μελών και ανακαινίστηκε με προσωπική εργασία των μελών μας.

Αυτή η αίθουσα παραχωρείται δωρεάν σε όποιον Σύλλογο τη ζητήσει για να κάνει κάποια εκδήλωση.

Από τις πολλές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος κάθε χρόνο, διακρίνονται:

Το πανηγύρι των Ταξιαρχών την Κυριακή των Μυροφόρων, όπου και παρασκευάζεται το παραδοσιακό κισκέτς καθώς και κρέας με ρεβίθια. Το φαγητό μοιράζεται και γίνεται και γλέντι με παραδοσιακή Λεσβιακή ορχήστρα (Μπιταγιάλας, Σαραντίδης, Παπανικολάου, Πλωμαρίτης κ.α.)

Η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας, όπου γίνεται και η βράβευση των επιτυχόντων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ όλων των χωριών του χωριού μας.

Το γλέντι που γίνεται στο Σύλλογο για να τιμήσουμε τον πολιούχο του χωριού Ταξιάρχη και για την επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού μας. Το αποκριάτικο γλέντι. Η αναβίωση του εθίμου της κούνιας και ο κλήδονας.

Πέρα από τις παραπάνω καθιερωμένες εκδηλώσεις, έγιναν και διάφορες εκδηλώσεις για την παραδοσιακή μουσική στην Αθήνα και στο Μανταμάδο, όπως οι πολύ πετυχημένες εκδηλώσεις στο Σύλλογο με τον Λάμπρο Λιάβα και με τον Νίκο Διονυσόπουλο για την παραδοσιακή μουσική μας καθώς και η υπέροχη βραδιά τον Αύγουστο του 1997 στο Πνευματικό Κέντρο Μανταμάδου με τον Νίκο Διονυσόπουλο «Για την παραδοσιακή μουσική της Λέσβου» με τους μουσικούς Νίκο Μπινταγιάλα, Μαραθογιάννη, Κουλουδή Κώστα, Κουλουδή Ιγνάτη, Παπανικολάου Χρήστο, Σαραντίδη Βαγγέλη κ.α.

Επίσης ο Σύλλογός Μανταμαδιωτών πρώτος κατέγραψε και κυκλοφόρησε το 1976 στην Αθήνα σε τρεις κασέτες, τα παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς του νησιού μας, με τους μουσικούς Νίκο Μπινταγιάλα, Χρ. Παπανικολάου και Κουλούρη με τη φροντίδα και επιμέλεια του Στέλιου Τζελαϊδή.

Υπάρχει και τέταρτη κασέτα ανέκδοτη και θα γίνει προσπάθεια να εκδοθούν όλες σε ψηφιακή μορφή.

Επίσης υπάρχει κασέτα από την ΕΡΤ όπου οι γυναίκες του Συλλόγου μας, τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια του χωριού μας στην εκπομπή της Φεβρωνίας Ρεβίνθη.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος Μανταμαδιωτών στη δράση του, οφείλονται κυρίως σε οικονομικούς λόγους. Ο Σύλλογός παλεύει μόνος του, χωρίς καμιά οικονομική βοήθεια. Όλα τα έξοδα καλύπτονται από τις φιλότιμες προσφορές των μελών του. Εάν υπήρχε κάποια κρατική ενίσχυση, τότε θα έκανε πάρα πολλά πράγματα και τούτο γιατί τα μέλη του τον στηρίζουν πάντα και συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις του.

Οι Μανταμαδιώτες συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου. Σε ορισμένες εκδηλώσεις δεν χώραγε ο κόσμος στην αίθουσα (κοπή πίτας, αποκριάτικο γλέντι στο Σύλλογο και Πανηγύρι στη Χασιά κ.α.).

Η συμμετοχή της νεολαίας μας είναι μεγάλη και ενεργή. Δύο από τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας είναι από τη νεολαία. Επίσης το χορευτικό του Συλλόγου μας στελεχώνεται κυρίως από νέους. Η νεολαία διοργανώνει το καλοκαίρι γλέντι στην πλατεία του χωριού με μεγάλη επιτυχία.

Εδώ και 26 χρόνια, από το 1979, ο Σύλλογός εκδίδει ανελλιπώς το τριμηνιαίο περιοδικό του Συλλόγου μας «ΤΑ ΜΑΝΤΑΜΑΔΙΩΤΚΑ». Βρείτε τα παλιότερα τεύχη εδώ.

Ο αείμνηστος Δάσκαλος και Πρόεδρος του Συλλόγου μας Παναγιώτης Στυλιανίδης, προλογίζοντας το Πρώτο τεύχος του Περιοδικού μας το 1979, έγραφε:

« Φιλοδοξία μας είναι το περιοδικό τούτο, να γίνει ο πνευματικός φάρος και καθοδηγητής όλων εκείνων που κατάγονται απ’ το Μανταμάδο, το χωριό με τη μεγάλη πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά και τις αγνές παραδόσεις».

Αυτό το τηρήσαμε μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουμε να το τηρούμε. Απόδειξη ότι το περιοδικό μας εκδίδεται από το 1979 μέχρι σήμερα ανελλιπώς και έκλεισε τα 147 τεύχη, πάντα με πλούσια ύλη και βελτιώνοντας πάντα την έκδοσή του.

Πριν λίγα χρόνια βελτιώθηκε και η έκδοσή του (έγχρωμο, μεγαλύτερο σχήμα και καλύτερη ποιότητα εκτύπωσης). Η ύλη του πάντα πλούσια, περιλαμβάνει δραστηριότητες του Συλλόγου, τοπικά προβλήματα, λαογραφικά, δραστηριότητες και εκδηλώσεις των τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων κ.ά.

Όλα τα έξοδα για την έκδοση του περιοδικού καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από τις συνδρομές και τις προσφορές των μελών του Συλλόγου.

Ο Σύλλογος Μανταμαδιωτών αγωνίζεται για την προβολή όλων των τοπικών προβλημάτων αναδεικνύοντας αυτά και συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις για την επίλυσή τους.

Οι σχέσεις του Συλλόγου με τον Δήμο του Μανταμάδου ήταν και είναι άριστες. Πάντοτε συμπαραστεκόταν στους αγώνες του Δήμου (αγώνας για την Καράβα-ΔΕΗ κ.λπ).

Ο Σύλλογος Μανταμαδιωτών διατηρεί αδελφικές σχέσεις με τους Συλλόγους των άλλων χωριών και ήδη γίνονται κοινές εκδηλώσεις.

Επίσης ο Σύλλογος Μανταμαδιωτών είναι από τα ιδρυτικά μέλη αλλά και ενεργό μέλος της Ο.Λ.Σ.Α.   Η Ο.Λ.Σ.Α. ήταν αυτό που έδεσε τους Συλλόγους μεταξύ τους και τους έδωσε νέα ώθηση. Η συνεργασία του Συλλόγου με την Ο.Λ.Σ.Α. ήταν μέχρι σήμερα άψογη.

 

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΝΤΑΜΑΔΙΩΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ «Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ»

 • ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΕΝΗ ΚΟΥΡΔΟΥΣΑ
 • ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:  ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ
 • ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ
 • ΕΙΔΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΛ. ΒΕΜΒΕΤΣΟΣ
 • ΤΑΜΙΑΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΠΡΙΤΕΛΗΣ
 • ΕΦΟΡΟΣ: ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΒΕΡΒΕΡΗ
 • ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΛΕΣΧΗΣ: ΣΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΔΟΥ
 • ΜΕΛΗ:  ΓΙΩΡΓΟΣ  ΛΕΒΕΝΤΟΣ, ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΤΖΗΣΟΦΙΑΣ

 

Οι διατελέσαντες πρόεδροι μέχρι σήμερα:

 1. Ο αείμνηστος Γιάννης Κουβδής
 2. Ο αείμνηστος Δάσκαλος Παναγιώτης Στυλιανίδης
 3. Ο Γιώργος Λεβεντός
 4. Η Μένη Κουρδουσά
Advertisements