ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΤΑΜΑΔΙΩΤΩΝ

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΑΞΙΑΡΧΗ 22-5-2016

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣΑ

 

Αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι

Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!

Νάμαστε πάντα καλά και τέτοιες μέρες να ανταμώνουμε για να γιορτάζουμε τον Ταξιάρχη και να τιμούμε το έθιμό μας, ένα έθιμο πολύ παλιό που μέσα από την διαδρομή αιώνων εντάχθηκε στους κόλπους της ελληνοχριστιανικής λατρείας και είναι βαθειά ριζωμένο στη συνείδησή μας σαν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Η ταυροθυσία, το κουρμπάνι, είναι η προσφορά του ανθρώπου στον Άγιο για να εξευμενίσει το κακό, την αγωνία για το αύριο, το φόβο για το θάνατο και μέσα από το μεγάλο λαϊκό πανηγύρι να ωφεληθεί κοινωνικά και οικονομικά.

Γιατί στο πανηγύρι του Ταξιάρχη το χωριό γέμιζε χαρά και ζωή. Τα σπίτια ανοιχτά, γεμάτα προσκυνητές και μουσαφίρηδες και παντού κεράσματα, φαγητό, ζεστό κισκέτς για όλον τον κόσμο.

Τα σοκάκια αντιλαλούσαν από τις μουσικές και στα καφενεία οι μερακλήδες γίνονταν ένα με τους μουσικούς και με τα κορμιά ίσια στητά περήφανα χόρευαν για το κέφι τους, την παρέα τους, τον καημό τους και το παράπονό τους, χόρευαν για την ίδια τη ζωή.

Εμείς οι παλιότεροι αυτά τα ζήσαμε, τα νοιώσαμε, τα χαρήκαμε και όπως τα βρήκαμε έτσι ακριβώς θα τα παραδώσουμε στους νεώτερους, γιατί αυτά τα βιώματά μας είναι οι ρίζες και ο πολιτισμός μας και όλα αυτά που πάντα θα μας ενώνουν και θα μας κάνουν να αγαπάμε το χωριό μας.

Για το Σύλλογό μας η μέρα αυτή θάναι πάντα μέρα γιορτής και μνήμης για το χωριό και τον Άγιό μας.

Θάναι πανηγύρι, όπου θα μαζευόμαστε και θα γλεντάμε παραδοσιακά ξεπερνώντας κάθε δυσκολία, γιατί ξέρουμε ότι είστε κοντά μας για να μας στηρίζετε ηθικά και οικονομικά.

Το έθιμο δεν χάνεται. Κάτω από τον πλάτανο έγινε πάλι το θαύμα.

Είναι αλήθεια ότι σε αυτές τις εκδηλώσεις μας, θα θέλαμε να είμαστε περισσότεροι, ιδιαίτερα να έρχονται τα νέα παιδιά και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με την ιστοσελίδα του Συλλόγου μας που στήσαμε για να προσεγγίσουμε τους συγχωριανούς μας, τους νέους και ιδιαίτερα τους ξενιτεμένους.

Πράγματι υπάρχει ανταπόκριση και αυτό μας κάνει να ελπίζουμε ότι ο Σύλλογός μας θα μπορέσει να συνεχίσει πιο δυναμικά τις δραστηριότητές του.

Εκ μέρους του Δ.Σ. σας ευχαριστούμε που είστε κοντά μας και μας τιμάτε με την παρουσία σας.

Ευχαριστούμε και όλους που μας βοήθησαν στην σημερινή μας εκδήλωση, θέλοντας να τονίσω τη συγκινητική προθυμία που έδειξαν οι συγχωριανές μας για το μαγείρεμα του φαγητού.

Τα αρνιά προσέφεραν ο Σύλλογός μας και οι  Αναστασίου Ελένη,   Ζαφειρίου Μαρία και   Γιώργος Δεληγιαννίδης στη μνήμη της γιαγιάς του Αικατερίνης και του παππού του Στέλιου Κουρδουσά και τα μαγείρεψαν οι Αναστασίου Ελένη, Δεμερτζή Άννα, Ζαφειρίου Μαρία, Καρακωνσταντή Μαρίτσα και Καραμανώλη Τασούλα.

Το ούζο το προσέφερε η «Ποτοποιία Πλωμάρι-Ισίδωρου Αρβανίτη»

Επίσης θέλουμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στα παιδιά που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις και να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία.

Advertisements